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International Nacra17 Class Rules Interpretations 

Q1:  What block systems does class rule C.6.1 g allow to replace the mainsheet system with? 
Q2:  Do the class rules allow the addition of fairings or covers to the mainsheet blocks? 
Q3:  Do the class rules allow to replace the Harken 348 block on the jib sheet system with a thimble 

or lead block? 
 
Question 1: 
What block systems does class rule C.6.1 g allow to replace the mainsheet system with? 
 

- Relevant Class Rules: (Effective Class Rules at the time: 01/04/2021) 

C.6 BOAT 

C.6.1 MODIFICATIONS 

(g)  Blocks and block systems and associated fittings may be replaced with blocks or 
block systems that must comply with the number of sheaves, dimensions, tolerances 
and remarks as stated in PART III- Appendices, with the following exceptions: 
  
(i) The mainsheet system number of sheaves may be altered to achieve a 

maximum purchase of 12:1 and a minimum purchase of 10:1. Only one 
ratchet block is allowed in the mainsheet system. 

 
PART III – APPENDICES 
Section I: RIGGING LIST 

 
 
Interpretation 1: 

• Boats are originally supplied with either: 
o the mainsheet system HC GP 2800 which can be configured as 10:1, 11:1 or 12:1, or; 
o with a mainsheet system composing of a lower block system HC 8454 and an upper 

block system HC7668 (for a 10:1 configuration) 
o with a mainsheet system composing of a lower block system HC 8454 and an upper 

block system HC7668 (new part number 2762) including a block HC 2650 (for a 12:1 
configuration). 

• The original system may be replaced with any of the other systems that boats are supplied 
with or with systems that comply with the permitted modifications to each of the supplied 
systems. 

• Nacra 17 class rules are closed class rules, where anything not specifically permitted by the 
class rules is prohibited.  

• The reference to a system by name in the Appendix shall be understood to include reference 
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to the dimensions deriving from its technical specifications. 

• Only one ratchet block is allowed in the mainsheet system. 

• Class rule C.6.1 (g) permits the replacement of the supplied block systems with systems that 
must comply with the same number of sheaves, dimensions, tolerances and remarks 
applicable to the block system being replaced contained in ‘Part III – Appendices’. Therefore. 

o Modifications to the HC GP 2800 mainsheet system must comply with the 
dimensions deriving from the technical specifications of the HC GP 2800 system. 

o Modifications to the HC 8454 system must comply with the dimensions deriving from 
the technical specifications of the HC 8454 system (2x57mm sheaves, 2x40mm 
sheaves and 1x57mm ratchet block) except for the changes deriving from replacing 
sheaves for sheaves with diameter of +-3mm  

o Modifications to the HC 7668 system (5x57mm sheaves) must comply with the 
dimensions deriving from the technical specifications of the HC 7668 system except 
for the changes deriving from replacing sheaves for sheaves with diameter of +-3mm 

o Modifications to the HC 7668 + HC 2650 system (5x57mm sheaves + 1x40mm 
sheave) must comply with the dimensions deriving from the technical specifications 
of the HC 7668 + HC 2650 system except for the changes deriving from replacing 
sheaves for sheaves with diameter of +-3mm 

• C.6.1 (g) (a) does not exempt these requirements for mainsheet systems. The exemption 
refers to the permission to alter the number of sheaves to achieve a maximum purchase of 
12:1 and a minimum purchase of 10:1.  

• Where the use of a permitted systems requires an additional sheave to achieve a permitted 
purchase, there are no specified sheave dimensions for the additional sheave. 

o The HC GP 2800 can be configured as 10:1, 11:1 or 12:1. No further sheaves are 
required to achieve the maximum or minimum purchase; therefore the number of 
sheaves may not be altered. 

o The lower system HC 8454 used with the upper system HC 7668 has a 10:1 purchase, 
an additional sheave may be added to the lower system to obtain a purchase of 11:1 

o The lower system HC 8454 may be used with the combined HC 7668 + HC 2650 lower 
system as a 12:1 system, for which it requires an additional sheave added to the 
lower system HC 8454 to achieve the maximum permitted purchase. 
 

 
Question 2: 
Do the class rules allow the addition of fairings or covers to the mainsheet blocks? 
 

- Relevant Class Rules: (Effective Class Rules at the time: 01/04/2021) 
 
The class rules read in their introduction: 
These rules are closed class rules where if it does not specifically say that you may – then 
you shall not. 
 
The class rules read in Pat II – requirements and limitations: 
The rules in Part II are closed class rules, where anything that is not specifically allowed in 
these class rules is prohibited. 
 
A.1.3  Except where used in headings, when a term is printed in “bold” the definition in the 

ERS applies, when a term is printed in “italics” the definition in the RRS applies and 
when a term is “underlined” the definition in Class Rule A.1.4 applies. 
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ERS Part 2, Section C – General definitions: 
C.2.2  Closed Class Rules 
Class rules where anything not specifically permitted by the class rules is prohibited. 

 
Interpretation 2: 
No. The Nacra17 Class Rules are closed class rules, therefore anything not specifically permitted by the class 
rules is prohibited.  
There is no class rule allowing the addition of any such fairings or cover to the mainsheet system.  
From the supplied mainsheet systems, only the Harken GP 2800 includes a cover, no additional covers may 
be added to this system and no covers may be added to other mainsheet systems.  
The cover of the HC GP 2800 system is allowed as part of this system, it may only be replaced by the same as 
the original, removal of the cover is not permitted and it may not be used, or added to, other mainsheet 
systems. 
 
 
Question 3: 
Does class rule C.6.1 allow to replace the Harken 348 block on the jib sheet system with a thimble or 
lead block? 
 

- Relevant Class Rules: (Effective Class Rules at the time: 01/04/2021) 

C.6 BOAT 

C.6.1 MODIFICATIONS 

(a)  Shockcord with a maximum diameter of 5 mm, rings, ropes of any length and 
diameter, plastic balls, and blocks with a maximum sheave diameter of 20 
mm may be added for the following functions: 
(iii)  lead the jib sheets, trapezes, trapeze take up, tack line, righting line, 

rotation of the mast spanner, gennaker sheets, jib halyard, gennaker 
halyard, mainsheet, cunningham line, worm wheel. 

… 
(g)  Blocks and block systems and associated fittings may be replaced with blocks 

or block systems that must comply with the number of sheaves, dimensions, 
tolerances and remarks as stated in PART III- Appendices, with the following 
exceptions:  

 (…) (exemption does not apply) 
 
Interpretation 3: 

No. Rule C.6.1 (g) permits replacing the supplied block with a block that must have the same number 
of sheaves, dimensions, tolerances and remarks as stated in Part III – appendices. 
Rule C.6.1 (a) (iii) allows the addition of rings and blocks with a maximum sheave diameter of 20mm 
to lead the jib sheets. 
 
The addition of a ring or block permitted by C.6.1 (a) (iii) to lead the jib sheet is permitted as an 
addition and not as replacement to the supplied HK 348 jib sheet block. 
HK 348 may be replaced by a block with the same number of sheaves with +- 3mm diameter from 
those composing the original HK 348. 

 
HK 348 shall not be replaced by a thimble or ring as the replacement would not comply with the 
requirement to have the same number of sheaves. 


